“Науки доброго вмирання” і шляхта Руського воєводства в першій половині XVIII ст.

11 грудня 2014 р. відбувся науковий семінар у рамках програми «Київська Церква та християнський універсум». З доповіддю«„Ars bene moriendi”: ставлення до смерті та побожність шляхти Руського воєводства у світлі тестаментів  першої половини XVIII ст.»виступила Оксана Вінниченко – к.і.н, доцент кафедр нової і новітньої історії України.

Насамперед було коротко охарактеризовано тестамент як документ – його походження, структуру, особливості, інформативність даних історичних джерел. Оксана Вінниченко підкреслила, що вивчення заповітів шляхти Львівської та Перемишльської земель Руського воєводства дозволяє дізнатись не лише про аспекти спадкового права, але і частково про розуміння тогочасною людиною (в даному випадку шляхтичів) смерті, спробувати «побачити» рівень побожності шляхти. На основі тестаментів було розглянуто проблему сприйняття смерті шляхтичами Руського воєводства першої половини XVIII ст.

Одним із видів катехитичної літератури були підручники «ars bene moriendi» («науки доброго вмирання»). Подібні видання були поширеними не лише серед духовенства, але і в шляхетському середовищі. На основі аналізу характеру і змісту настанов про смерть католицького духовенства (особливо єзуїтських ченців) в цих підручниках була здійснена спроба показати вплив даних катехитичних видань на зміст тестаментів.

Присутні на семінарі, взявши участь в обговоренні теми наукового заходу, розширили коло питань – звернули увагу на питання конфесійної свідомості в текстах тестаментів, уявлення про смерть, вплив укладачів документів на зміст та характер «останньої волі» тестаторів та ін.