Опубліковано 26 том видавничої серії Київське християнство

Опубліковано 26 том видавничої серії “Київське християнство”. За результатами роботи над дисертацією на здобуття ступеня доктора філософії було видано наукову монографію присвячену історії читання у монастирях Львівської єпархії XVI-XVIII ст.

Книга підготовлена завдяки дослідницькому гранту Благодійного фонду «Повір у себе».

Іван Альмес. Від молитви до освіти: Історія читання ченців Львівської єпархії XVII–XVIII ст. Львів: Український католицький університет 2021. 588 с. (Серія «Київське християнство», т. 26).

Монографія присвячена історії читання в чернечих обителях Львівської єпархії ранньомодерного часу, що була південно-західною частиною Київської митрополії, територією культурного обміну між латинськими Заходом і Північчю та православними Сходом і Півднем. У XVII ст. «споживання слова» залишалось інтегрованим у церковне правило та келійну молитву, виконуючи функції «духовної вправи». Із середини XVIII ст. у василіянській моделі освіченого благочестя, окрім богослужбового і трапезного, з’являється «медитаційне» читання, а там, де діяли чернечі студії, – і «шкільне». Василіяни намагалися внормувати практики звернення до літератури за зразком латинських моделей lectio librorum – із чіткими вказівками, що, де й коли читати. Поширення однакової літератури в латинській Європі та Київській митрополії сприяло творенню єдиного «цивілізаційного простору», а можливо, опосередковано й утвердженню спільного християнського етосу на основі релігійної культури, однією зі складових якої і були читацькі практики монахів.

Читати фрагмент і замовити книгу можна тут.