Презентація результатів дослідження на міжнародному семінарі з історії Східних Католиків

6 квітня д-р Іван Альмес презентував на міжнародному онлайн семінарі “The Assemani Seminar” основні результати монографічного дослідження “Від молитви до освіти: історія читання ченців Львівської єпархії XVII-XVIII ст.”, опублікованого у видавничій серії “Київське християнство” як 26 том. Щомісячний семінар організовують д-р Томаш Ген-Конарський (Інститут історії Польської академії наук, Варшава) та д-р Джаред Воррен (Інститут європейського університету у Флоренції, Програма Макса Вебера).

Упродовж першого півріччя 2022 р. було заплановано 6 семінарів згаданої наукової ініціативи. З програмою можна ознайомитися за посиланням.

Як зазначають організатори в описі Семінару, такі наукові онлайн форуми мають на меті створити платформу для дискусій між дослідниками історії спільнот Східних Католиків від середньовіччя і до сьогодні. А також сприяти творенню міжнародної мережі дослідників згаданої проблематики.

Четверта сесія відбулася 6 квітня та була присвячена темі “Монастицизм і знання“. Прелегентами семінару виступили д-р Іван Альмес (УКУ) та д-р Карстен Валбінер (Католицький університет в Айхштеті, Німеччина). Доповідачі представили проблематику поширення знання у чернечих спільнотах василіян ранньомодерної України, а також у монастирях східнохристиянської традиції в Сирії. Компаративістика відмінних традицій чернечого життя на різних територіях дозволила контекстуалізувати представлені дослідницькі тематики.